Frauda de kilometraj poate umfla ilegal valoarea unei masini second hand cu 25 la suta

carvertical VIN

Soferii din diferite tari tind sa-si schimbe masinile la fiecare 3-5 ani. Asta inseamna ca pot vinde masini vechi si cumpara masini mai noi de 2-3 ori pe parcursul unui deceniu. Problema modificarii de kilometraj nu dispare, iar oamenii pierd foarte multi bani din aceasta cauza.

Fraudele de kilometraj reprezinta una dintre cele mai mari probleme ale pietei de masini second-hand din intreaga lume. Este complicat sa identificam infractorul responsabil pentru modificarea kilometrajului din punct de vedere al legislatiei legale. Totusi, cu aceasta tendinta deranjanta inca prezenta, oamenii necinstiti continua sa creasca valoarea vehiculelor lor facand ceea ce este evident – sa modifice kilometrajul.

Cea mai mare platforma de verificare a istoricului masinilor, carVertical, a facut un studiu de cercetare pentru a afla ce masini au cel mai frecvent kilometrajul modificat. Au fost analizate peste 570.000 de rapoarte de istoric auto pentru a obtine rezultate precise. Cercetarea arata cati bani cheltuiesc in plus soferii atunci cand cumpara o masina cu modificari de kilometraj.

Dominatia masinilor cu motor diesel

Din toate rapoartele de istoric al masinilor facute in 2020, majoritatea fraudelor de kilometraj au fost observate la masinile cu motor diesel. Este vorba de aproape trei sferturi (74,4 la suta) din toate rapoartele de istoric al masinilor cu modificari de kilometraj observate. Motoarele diesel sunt de obicei alegerea soferilor care parcurg distante mai mari in fiecare zi. Acesta este principalul motiv pentru care astfel de masini au citiri false ale kilometrajului pe piata second-hand.

Masinile second-hand pe benzina au mai putine sanse sa aiba fraude de kilometraj, reprezentand 25 la suta dintre toate modificarile de kilometraj observate. Cu toate acestea, tendinta se poate schimba in viitor, deoarece proportiile motorinei si benzinei in vanzarile de masini noi s-au schimbat dramatic in ultimii ani.

Masinile electrice si hibrid cu citiri false ale kilometrajului sunt observate cel mai rar, cu doar 0,6 la suta din cazurile de frauda a kilometrajului.

Infractiune ieftina, castiguri (sau pierderi) semnificative

Unul dintre principalele motive pentru care fraudele de kilometraj sunt atat de faimoase in randul vanzatorilor necinstiti de vehicule este performanta costurilor. Kilometrajul poate fi modificat cu doar cateva sute de euro, chiar si pentru masinile bine securizate, cu software actualizat. Dar daunele aduse societatii sunt mult mai mari decat atat.

Dupa cum au aratat cercetarile carVertical, in functie de varsta si starea unei masini second-hand, modificarea kilometrajului ar putea mari artificial pretul masinii cu pana la 25%. Datele arata ca costul vehiculelor importate din SUA poate creste, de obicei, cu pana la 6000 de euro. Si acest lucru este realizabil numai prin modificarea kilometrajului.

Fara a sti istoricul masinii, cumparatorul poate plati cu pana la cateva mii de euro in plus.

Masinile mai vechi tind sa aiba modificari mai mari

Conform cercetarii, cele mai frecvente masini cu modificari de kilometraj sunt cele fabricate intre 1991 si 1995. Vehiculele din aceasta grupa de varsta au fraude de kilometraj cu o valoare medie de 80.000 de kilometri.

Nu exista surprize aici, deoarece masinile mai vechi sunt mai ieftine si mai simple din punct de vedere tehnic. In acest caz, kilometrajul este mai usor de modificat.

Vehiculele fabricate intre 2016 si 2020 au avut modificari de kilometraj cu o valoare medie de 36.000 de kilometri. Totusi, daunele unei astfel de fraude pot fi de cateva ori mai mari decat in cazul masinilor din grupele de varsta mult mai inaintate.

Studiul de cercetare a aratat ca uneori fraudele de kilometraj pot ajunge pana la 200.000 sau chiar 400.000 de kilometri.

Concluzie
 
Multi cumparatori de masini second hand nu sunt constienti de istoricul vehiculului de care sunt interesati. Mai mult, unii vanzatori nu stiu prin ce a trecut masina. Un raport despre istoricul masinii poate dezvalui unele fapte care vor ajuta la evitarea achizitionarii unei masini prost-intretinute. Poate oferi si un avantaj pentru negocieri.
 

Douazeci si cinci la suta din valoarea unei masini poate fi un motiv bun pentru a verifica istoricul online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *