Stiai ca poti recupera o parte din valoarea asigurarii RCA/CASCO daca ai vandut masina?

Cati dintre posesorii de automobile stiu ca, o data cu vanzarea masinii, pot recupera banii de pe asigurarile RCA sau CASCO daca acestea nu au expirat?

Indiferent ca vorbim despre asigurare auto CASCO sau despre asigurarea obligatorie RCA, o parte din aceasta se poate recupera in momentul cand vinzi autoturismul/motocicleta sau orice alt autovehicul care este obligat sa fie asigurat, bineinteles, in anumite conditii.

Cu toate acestea, putini romani au apelat la aceasta varianta, din lipsa de informatii.

Primul lucru pe care trebuie sa-l luati in calcul este acela ca data de la care va puteti recupera banii nu este cea la care s-a facut vanzarea, ci data cand noul proprietar isi inmatriculeaza pe numele lui autovehiculul. Al doilea lucru important este acela ca recuperarea diferentei este posibila doar daca nu au fost inregistrate despagubiri pe polita in cauza.

Solicitarea de restituire a banilor se face catre compania de asigurari la care este incheiata polita sau la sediul brokerului care a intermediat polita.

Asiguratul sau mai bine zis, vechiul proprietar al masinii se va prezenta la sediul asiguratorului sau la sediul brokerului care a intermediat polita cu urmatoarele documente:

  1. Cerere de restituire tip completata si semnata; in cazul persoanelor juridice, cererea completata trebuie semnata si stampilata;
  2. Poliţa de asigurare RCA/CASCO – in original;
  3. Documentul doveditor de plata a politei RCA/CASCO – In original (chitanta sau ordin de plata);
  4. Copie dupa cartea de identitate; in cazul persoanelor juridice, trebuie depusa copia dupa cartea de identitate a persoanei imputernicite si delegatia acesteia plus copie dupa CUI-ul firmei;
  5. Copie dupa contractul de vanzare-cumparare / factura fiscala – semnat si stampilat de la Directia Fiscala Taxe si Impozite;
  6. Copie dupa procesul-verbal de scoatere din evidenta;
  7. Extras de cont de unde sa reiasa contul in care urmeaza sa se faca plata şi titularul contului.

Societatea de asigurari are obligatia de a restitui banii pe perioada contractuala ramasa nefolosita in termen de 7 zile de la momentul solicitari.

Banii se recupereaza si la masini radiate sau casate.

Banii din prima de asigurare pot fi recuperati nu doar daca v-ati vandut autoturismul, ci si in cazurile in care ati decis sa radiati sau sa casati masina. Se recupereaza banii cu aceeasi procedura, doar ca in loc de certificatul de radiere va fi un certificat fiscal sau documentul de la unitatea care caseaza autovehiculul.

Exceptii de la posibilitatea restituirii.

Politele RCA/CASCO ale autovehiculelelor care sunt inregistrate in circulatie in regim de leasing se transfera utilizatorului inscris in documentele de
asigurare, la sfarsitul contractului de leasing.

In aceasta situatie, asigurarile obligatorii RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare, fara
modificarea primei de asigurare, daca sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

 1. noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentele de asigurare;
 2. asiguratorul a incasat prima de asigurare aferenta perioadei de valabilitate.

In cazul in care in perioada de valabilitate a contractului de leasing se schimba utilizatorul, se încheie un nou contract si o noua polita de asigurare RCA, pentru noul utilizator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *