Asigurarea obligatorie se poate incheia pe o perioada de la 1 la 12 luni.

Daca se face asigurare in vederea inmatricularii pe o perioada de 12 luni, de exemplu, aceasta este folosita in continuare, pentru inmatriculare si dupa inmatricularea autovehiculului. Asigurarea in vederea inmatricularii se emite pe serie de sasiu, astfel ca aceasta nu se anuleaza dupa ce masina se inmatriculeaza. Dupa ce masina apare deja inmatriculata pe Romania, se trece pe asigurarea facuta anterior si numarul de inmatriculare. Trecerea numarului de inmatriculare pe asigurare nu este obligatorie, dar reprezinta o conditie pentru a putea iesi cu masina din tara.

DA, doar in anumite conditii. Acestea trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice aplicabile la omologarea individuala a vehiculelor rutiere utilizate importate din state terte. Este obligatoriu ca pentru aceste vehicule postul de conducere trebuie sa fie situat pe partea stanga in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului, iar norma de poluare minima trebuie sa fie Euro 3 sau Euro III, dupa caz.

Cea ma simpla varianta pentru a realiza procedura este sa se radieze masina din Romania si sa se scoata numere de export.

O alta varianta, putin mai complicata, este sa ajunga masina cu numerele de Romania in strainatate, dupa care sa fie radiata din Romania.

In ambele situatii trebuie prezentate numele si actele in original la ghiseu.

In dosarul ce se depune la DRPCIV este necesara depunerea dovezii inregistrarii in evidentele organului fiscal al autoritatii publice locale in a carui raza de competenta proprietarul isi are domiciliul, sediul ori resedinta in cazul persoanelor fizice cu domiciliul in strainatate. Aceasta consta in inscrierea numarului de inregistrare in Registrul de evidenta a mijloacelor de transport supuse inmatricularii/inregistrarii, pe actul de instrainare-dobandire.

Astfel ca in cazul dobandirii unul autovehicul, indiferent ca este din Anglia sau o alta tara, este necesara prezentarea unui act de dobandire, contract sau factura dupa caz.

In momentul de fata site-ul DRPCIV, ne pune la dispozitie un link in care putem vedea ce numere sunt disponibile si ce nu.

https://www.drpciv.ro/drpciv-forms/plate-number

❗️ATENTIE❗️

Un numar care este rezervat de catre o persoana va aparea in sistemul DRPCIV ca si numar liber, deoarece numarul este doar rezervat de catre persoana si nu este pus pe nici un autovehicul.
Astfel ca la ghiseu puteti intampina o problema ca numarul sa nu fie valabil chiar daca dumneavoastra l-ati verificat pe site, iar pe site apare ca si numar liber.

La orice masina adusa din afara Uniunii Europene, pe langa actul de dobandire si talonul/cartea din tara respecitva, va trebui obtinuta Declaratia Vamala. Acest document este necesar, indiferent daca persoana care achizitioneaza este persoana fizica sau juridica.

Ce presupune declaratia vamala?

Declaratia vamala presupune plata taxelor vamale pe produs. Aceste taxe contin taxa pe valoare adaugata ( TVA-ul ) si taxa vamala. Daca TVA-ul este de 19% din valoarea masinii, taxa vamala va reprezenta 10% din valoarea reala a masinii.

Acest act se achita in momentul in care intrati cu masina in tara, dar…se poate achita si la serviciul vamal din orasul dumneavoastra de domiciliu. Daca se achita in orasul de domiciliu trebuie sa aveti in vedere ca se va percepe o amenda pentru neplata actului in momentul in care intrati cu masina in tara.