Verificare istoric auto – trei cuvinte vitale la cumpararea unei masini la mana a doua

carvertical VIN

Acest articol va va ajuta sa evitati tepele atat de frecvente din lumea vanzarilor de masini la mana a doua. Un cumparator informat este un cumparator in siguranta, asa ca luati-va 3-4 minute si aflati cum puteti verifica istoricul auto al oricarei masini va face cu ochiul.

Autoturismele la mana a doua au din ce in ce mai mare cautare. Este si firesc de vreme ce iti poti lua masina mult visata la un pret cu 20 pana la 30% mai mic fata de acelasi model cumparat de nou de la reprezentanta sau, pentru aceeasi suma de bani, iti poti permite masini net superioare.

Pentru multi, pretul considerabil mai scazut al unei masini la mana a doua merita micile neajunsuri care insotesc acest tip de tranzactie cum ar fi faptul ca masina a fost rulata pana sa le intre in posesie.

Daca aceste mici diferente fata de o masina nou-nouta pot fi trecute cu vederea, problemele mai serioase vor transforma un chilipir intr-un cosmar. Si de cele mai multe ori, problemele serioase au la baza minciuna. Sa fim sinceri, aproape toti vanzatorii de masini rulate incearca sa le prezinte intr-o lumina mai favorabila decat ar fi cazul.

Mai toate anunturile contin “impecabil intretinuta”, “fara defecte”, ”ocazie” samd. Totusi, nu este mereu cazul asa.  De la micile inflorituri inofensive ale vanzatorilor de ocazie pana la minciunile periculoase ale samsarilor experimentati, gasiti de toate in piata de masini second hand. Daca ne gandim ca una din trei masini second hand are kilometrajul dat inapoi, e clar ca sunt sanse bune sa va confruntati cu o problema serioasa de fiecare data cand cumparati o masina la mina a doua.

Antidotul?

Codul VIN.

Pe scurt, fiecare masina primeste un numar unic de identificare. Pe baza acestui numar unic, un furnizor de incredere precum carVertical va face o verificare VIN si va poate prezenta intregul istoric al masinii plus orice dauna ascunsa suferita in urma unui accident.

Dar, sa le luam pe rand.

Ce este mai exact codul VIN si cu ce m-ajuta?

De zeci de ani fiecare masina primeste din partea producatorului un numar unic de indetificare format din 17 caractere. Asa impune legea, iar incepand cu anul 2000 mai toate autorurismele il au localizat in partea stanga jos a parbrizului, tocmai ca sa poata fi citit cu usurinta. Il puteti afla, de asemenea, la litera E din certificatul de inmatriculare/cartea de identitate a masinii.

Codul VIN este practic amprenta masinii si-n orice operatie majora, masina-si va lasa amprenta. Se schimba proprietarul? Va fi implicat codul VIN. Are loc un accident serios? Din nou, codul VIN isi face aparenta. Masina a fost furata? Si acest eveniment va fi legat de codul VIN.

Pe langa cod VIN” (prescurtare a „Vehicle Identification Number”), acest sir de 17 caractere mai poate purta si alte denumiri precum serie de sasiu”, „numar de sasiu”, sau „numar unic de identificare”.

Bun, dar la ce va ajuta pe Dvs acest cod?

Pe baza sa si cu ajutorul unui agregator de baze de date (in acest articol vom folosi drept exemplu serviciul celor de la carVertical), puteti afla toate acele situatii descrise mai sus – furturi in care a fost implicata masina, accidente, schimbari de proprietari, kilometrajul real, in ce tari a fost inmatriculata, cati proprietari a avut inaintea Dvs, daca masina a fost folosita in regim de taxi sau livrare, etc.

Cu codul VIN afsati adevarul legat de trecutul masinii pe care doriti sa o cumparati, indiferent de ce baliverne incearca cumparatorul sa va serveasca.

Cum verific istoricul masinii stiind doar codul sau VIN?

Baza de date a Registrului Auto Roman este limitata, ca sa folosim un termen cat se poate de dragut. Contine numai cateva informatii despre masini si doar dupa ce acestea au fost inmatriculate in Romania. Nimic de ce s-a intamplat cu ele inainte de a ajunge in tara. De foarte multe ori, mai ales cand vorbim despre masini de import, exact ce s-a intamplat cu ele INAINTE de a ajunge in tara este ce ne intereseaza.

Agregatoare de baze de date precum serviciul celor de la carVertical strang la un loc informatii din multiple tari europene la care adauga bazele de date din Statele Unite si Canada. Avem, prin urmare, sansa de a accesa zeci de surse cu un singur click.

Mai mult, pentru a avea acces la acest istoric auto sunt necesare doar codul VIN si o conexiune la internet.

Intreg procesul implica doi pasi banali – Pasul 1, citesc codul VIN; Pasul 2, il introduc pe pagina carVertical. Imediat dupa primesc si citesc un raport detaliat al masinii in cauza.

Toate bune si frumoase, dar ce contine mai exact acest raport?

Buna intrebare.

Ne-am pus-o si noi, asa ca am decis sa cumparam un raport de la carVertical ca sa vedem mai precis ce ne livreaza.

Raportul incepe cu un sumar in care sunt trecute in revista punctele cheie. Aflam aici daca s-a umblat la kilometraj, daca masina este declarata furata in alta tara, daca a suferit accidente majore si, extrem de important, daca a fost folosita in regim de taxi sau livrare.

Imediat dupa ne sunt prezentate toate tarile in care masina a fost inmatriculata anterior, plus orice intrebuintare speciala declarata. Anume, aflam daca a fost masina de politie, masina de livrari, masina in regim de inchirieri pe scurta durata si o alta sumedenie de astfel de intrebuintari speciale.

Urmeaza segmentul care tine de un potential furt. Sunt consultate baze de date din 11 tari printre care Italia, America, Canada, Olanda, Finlanda, pentru a vedea daca nu cumva masina a fost declarata furata intr-una dintre ele.

Imediat dupa gasim un grafic al kilometrilor reali parcursi si un raport legat de odometrul masinii.

Urmeaza trecerea in revista a daunelor unde ne este prezentat un model 3D cu identificarea locurilor avariate plus detalii despre felul si costul daunelor inregistrate.

Raportul se incheie cu date ale masinii pe care le gasiti si in talon, dar care este bine sa fie verificate. Anume, puterea motorului, culoarea originala a caroseriei, modelul masinii plus ceva fotografii.

Am fost placut surpinsi de faptul ca cei de la carVertical au creat si un ghid care va indruma pas cu pas cum sa verificati masina la fata locului pentru a fi si mai sigur ca nu achizitionati proverbiala duda.

De la verificarea chiuloasei, pana la verificarea franelor sau a potentialelor scurgeri de lichide, toti pasii majori ai unei inspectii auto sunt cuprinsi in ghidul carVertical atasat istoricului masinii verificate.

Suna bine, dar nu merge sa cumpar masina si fara sa platesc un raport?

Poate ca da, sau poate ca nu.

Daca aveti noroc, masina care va intereseaza este exact cum o descrie vanzatorul. Dar… daca nu aveti noroc de data asta?

Daca in loc de 80.000 km sunt 190.000? Daca masina a fost implicata intr-un accident si are probleme serioase de structura? Daca motorul este facut praf si urmeaza sa cedeze in cateva saptamani? Daca masina are probleme legale? Daca masina perfect intretinuta” a fost folosita la livrari sau ca masina de inchiriat? Sunt zeci si zeci de astfel de “daca” la care va expuneti.

Multe scenarii care pot sa va coste enorm de mult timp si extrem de multi bani. Scenarii de care va puteti proteja in cateva minute, contra unui pret derizoriu.

Imaginati-va ca masina a fost folosita pentru livrari si kilometrajul arata doar 40% din cat a rulat in realitate. Toata acea uzura va fi suportata din buzunarul Dvs. Si e pacat.

Dar de ce se percepe o taxa pentru un astfel de raport?

Raspunsul simplu este pentru ca intretinerea unei astfel de baze de date care uneste zeci de altele si ofera o interfata comuna, usor de folosit, este extrem de costisitoare. Si-n timp si-n bani.

Mai mult, baza de date trebuie continuu intretinuta si reimprospatata. 

Concluzie

In schimbul unei sume modice, rapoarte precum cele oferite de carVertical pot sa va fereasca de o sumedenie de probleme ascunse cand cumparati o masina la mana a doua. Pe baza unei verificari VIN aveti access la o multime de detalii legate de masina precum kilometrajul real, daune suferite in trecut, daca a fost intrebuintata in regim de taxi sau livrari, daca masina nu este cumva raportata furata in alta tara plus multe multe altele.

Verificarea istoricului auto dupa codul VIN este vitala, iar in secolul 21 este si facila si ieftina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *